Introductie


Klank
Ontspanning door middel van klank is al heel oud. Met de stem en diverse instrumenten o.a. klankschalen, klankbuizen, stemvorken, gong, tingsha, oceandrum, trommel en ratel kunnen onze geest en ons lichaam hun eigen harmonie ervaren.
Oude beschavingen hadden al lang ontdekt dat geluid in staat was om mensen in rust te brengen.
Klank is geluid dat we horen, Klank is trilling die we voelen, Klank is kleur die we zien.
Geluid, klank of muziek heeft geen woorden nodig maar werkt direct in op onze energie en ons lichaam. Het lichaam bestaat voor meer dan driekwart uit vocht en het is een gegeven dat geluid in vocht zeer ver draagt, dus ook in ons lichaam. De geluidstrillingen gaan door elke cel van ons lichaam. Deze trillingen gecombineerd met de diverse klanken geven een ontspannende en harmoniserende werking.

Klankschalen
Klankschalen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Himalaya gebied en worden o.a. gebruikt als eetkommen, tempelschalen, offerschalen en ook als muziekinstrument.
Ze zijn vervaardigd uit een legering van diverse metalen.
De verschillende metalen, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen. In de oude traditie werden er 7 metalen voor gebruikt, elk voor één van de toen gekende planeten.

De klankschalen ontwikkelen een langdurige klank na het aanslaan met een klopper. Klankschalen zijn rijk aan boventonen en elke klankschaal heeft zo een eigen karakter, toonzetting en klankkleur.
Ze zijn uitstekend geschikt om rustgevende klanken te laten ervaren en via ontspanning en/of stimulatie de eigen diepere bewustzijnsniveaus te ontdekken. De werking van klankschalen berust op resonantie.
Via horen en voelen resoneren onze lichaamscellen mee met de klankenergie.

Klankbuizen
De geluidstrillingen die deze klankbuizen voortbrengen zijn rijk aan natuurlijke boventonen, waardoor helderheid, concentratie en diepe ontspanning ontstaat.

Stemvorken
Stemvorken hebben effect op het gehele lichaam, van de tenen tot de kruin. Door middel van de trillingen kunnen blokkades los getrild worden en zelfs verdwijnen.
De stemvorken zorgen voor een zachte massage Bij fysieke klachten of spanningen worden ze geplaatst op pijnplekken, acupressuurpunten of reflexzones.


Feng Gong
De Feng gong is min of meer gelijkmatig dik en altijd zonder rand. De trillingen verspreiden zich over het totale materiaal, wat leidt tot een overmaat aan boventonen, die sneller wegebben als bij de Tam Tam gong. Hierdoor is het effect van de Feng gong sneller, krachtiger, én expressiever.

Tam Tam Gong
Door de opbouw van de Tam Tam gong, een dun centrum en een dikkere omgebogen rand,concentreren de trillingen zich op het centrum. De rand houdt de klank zeer lang vast, totdat alle boventonen weggeëbd zijn en enkel nog de diepe grondtoon klinkt. De Tam Tam gong werkt gecentreerd en meditatief.

Tingsha's
Dit zijn kleine bekkens die met een leren koordje aan elkaar zijn verbonden. Door de zijkanten zachtjes tegen elkaar te tikken, krijgt men een zingende, hoge klank. Ze worden o.a. gebruikt na een meditatie of klankschaalsessie om weer gecentreerd bij jezelf te komen.

Oceandrum
Het woord 'Ocean- of Oceaandrum' geeft al aan dat het gaat om een muziekinstrument dat het geluid van de zee weergeeft. De oceandrums zijn met de hand gemaakt, en met diverse zaden gevuld zoals, piment, witte en zwarte peper, jeneverbessen, mungboontjes, sesamzaad, maanzaad enz. en daarna met de hand beschilderd. Door het ronddraaien van de drum ontstaat het rollende geluid van de golven, het zachte geluid van schelpen die schuiven over het zand, het geluid van een kalme, verstilde zee en voor sommigen klinkt het als het ruizen van de wind in de boomtoppen, een flinke storm of een fikse regen of hagelbui Het geluid van de oceandrum zorgt voor ontspanning en kan een positieve werking hebben op b.v: ademhaling - energieverdeling - slaapproblemen - spanningsklachten - concentratie en spierspanningen maar bovenal is het een prettige ervaring voor lichaam en geest.

Trommel
Het geluid van de trommel is een oergeluid, net zoals het ritme van je hartslag. De trilling die bij het aanslaan van de trommel vrijkomt brengt je energieveld in beweging en reinigt je energieveld van energetische blokkades.

Ratel
Een ratel is een krachtig en toch heel subtiel klank instrument.
Zuiverend, verfrissend en opwekkend.

Door het gebruik van deze klank instrumenten ontstaat er harmonie en rust, en worden lichaam en geest gestimuleerd om hun eigen authentieke zelf te ervaren. Geef de klanken en trillingen de tijd en de ruimte om hun werk te doen. Soms wordt een klacht eerst versterkt en kan dan pas worden verwerkt !